Gør hus og tagrender klar til efteråret

Det danske efterår byder på meget regn og blæst, som slider hårdt på tagrender og nedløb. Det handler om at være forberedt inden regnsæsonen for alvor begynder at starte, og der er mange gode råd at hente. Hvis tagrender og nedløb ikke fungerer, vil det med tiden skabe store skader på boligen. Utætte og tilstoppede tagrender og nedløb, der ikke kan varetage de store mængder vand, og lede vandet væk fra facaden og husmuren, kan med tiden koste dig mange penge.

En person der renser tagrender med en planteske om foråret.

Rens tagrender og nedløb

Dine tagrender og nedløb kan ikke klare sig selv. Det danske efterårs vejr er fyldt med regn og blæst. Faktisk regner eller sner det dobbelt så meget i Danmark fra August til November. Og med over 170 regnvejrsdage om året, hvor et almindeligt parcelhus kan modtager over 100 tons nedbør, er det vigtigt at få tjekket og renset tagrender og nedløb.

Alt afhængigt af din grund, skal tagrender renses flere gange om året. Er der mange store træer i nærheden, som kan tabe blade direkte ned i afløbet, skal dine tagrender renses et par gange om året. Det er en god idé at rense og tjekke dine tagrender og nedløb i begyndelsen af efterårsmånederne og i slutningen af efteråret engang i november. Du vil blive overrasket over alt de skidt og ukrudt, som kan hope sig op over i tagrenderne over foråret og sommeren. Der kan nemt ende med at være mere end 10kg skidt i dine tagrender, hvis du forsømmer dem over tiden.

Kravl op på en fast stabil stige og tjek dine tagrender. Hvis tagrenderne er fyldt med blade, slam eller andet skidt kan du nemt fjerne det med hænder eller haveredskaber, hvis skidtet sidder godt fast. Efter du har fjernet alt kan du lige hurtigt tage haveslagen og skrubbe tagrenden med en børste, hvis du gerne vil give dine tagrender et nyt og frisk look. Fortsæt med haveslagen og spul nedløbet grundigt. Her kommer man langt med et godt spulehoved. Nogle gange kan man komme ud for at noget skidt skal løsnes i nedløbet. Er dine tagrender lavet af et blødt materiale, som f.eks. zink eller plast, kan de blive bøjet under vægten af stigen. Læg derfor noget hårdt, som et bræt på tværs af tagrenden, så de bedre kan tåle belastningen.

Glem ikke at rense nedløbsbrønden

Nu når dine tagrende og nedløbsrør er rene pæne, skal man lige huske at have nedløbsbrønden med i turen. Nedløbsbrønden leder alt vandet væk, og hvis vandet hober sig op i brønden, kan man om vinteren risikerer frostskader på fundament eller kælderydervægge. Vandet kan fryse og udvide sig, hvilket vil resultere i at brønden knækker og vandet siver ud.

Når du er klar til at rense nedløbsbrønden, kan du begynde med at løfte rensekraven i bunden af nedløbsrøret, hvor der vil sidde blade og skidt. Det nemmeste er at fjerne skidtet med hænderne. Efterfølgende bevæger du dig videre til nedløbsbrønden, hvor du fjerner risten med noget hårdt, som f.eks. en skruetrækker. For at rense nedløbsbrønden ordenligt, anbefales det at anskaffer sig en kloakrenser, men det kan også godt klares med en passende størrelse skovl, alt afhængigt af brøndens størrelse. I bunden af brønden finder du sandfanget, hvor alt slam og skidt har hobet sig op. Stik kloakrenseren godt ned i bunden af brønden, og hiv alt skidt op ad brønden. Spul eventuelt siderne af brønden og til allersidst skal du huske at rense kanten under risten for snavs.

Tjek tagrenderne og nedløbsbrønden for revner

Når tagrender og nedløbsbrønde er pæne og rene, skal der tjekkes for revner, utætheder og forkert fald. Det hurtigste ville være at skrue godt op for haveslangen og lægge den op i tagrenden, for at se om vandet kommer ud de forkerte steder. Men det klart bedste er at vente på at der kommer kraftigt regnvejr, hvilket ikke burde tage mange dage, det er trodsalt Danmark vi lever i.

Når vandet så kommer, smutter du ud i regnen og observerer, hvor der er flere ting, du skal kigge efter:

  • Er der revner eller utætheder i tagrenderne og nedløbsrør? Slid, frostsprængninger eller slag kan skabe utætheder i tagrenderne.
  • Løber vandet frit og let igennem tagrenderne og nedløbsrør?
  • Har tagrenden det rigtige fald? løber vandet direkte ned i brønden fra nedløbet
  • Er der revner i brønden og kan brønden holde til mængden af regn?
  • Er tagrendens placering korrekt? Hvis tagrenden sidder forkert kan noget af vandet ende med at løbe ned af siden og derved ende på vægmuren.

Hvis dine tagrender og nedløb er meget gamle, kan det sagtens være at de ikke har fulgt med tiden. Den store mængde af regnvand er tit for meget for gamle tagrende med mindre dimensioner. Her bør du overveje at skifte dine tagrender for at undgå fremtidige skader.

Reparér dine tagrender og nedløbsrør

Hvis du finder skader, er der mange ting du selv kan gøre. Det er vigtigt at du ikke undervurderer små revner eller utætheder. Ofte er man så heldig at det bare er samlingen i tagrenden, som har løsnet sig. Du kan hurtigt klare det med en fugepistol, hvor samlingen har løsnet sig.

Drejer det sig om et enkelt lille hul i tagrenden kan du også selv lappe tagrenden. Almindelig lappetape eller anden selvklæbende reparationstape er velegnet til opgaven. Husk at fjerne eventuelle fedtkanter rundt om hullet, så tapen sidder ordentlig fast.

Er dine tagrender meget gamle og slidte, giver det god mening at skifte dem ud helt. De vil hurtigt blive utætte igen, og forsage nye problemer med sigt.

Finder du revner i din nedløbsbrønd, er det vigtigt at du reagerer hurtigt. En gammel og revnet betonbrønd kan ikke repareres, og skal skiftes hurtigst muligt, for at undgå udsivning af vand. Derfor skal den gamle betonbrønd graves op og skiftes med en ny betonbrønd eller PVC-brønd. Kontakt derfor en autoriseret kloakmand hurtigst muligt, og få skaden ordnet inden, at der opstår langvarige skader.

Vores blikkenslagerafdeling i Aalborg er altid klar med et godt tilbud, og kan løse alt indenfor VVS og blikarbejde. Så hvis du har brug for hjælp med tagrender og nedløb, så giv os et kald.

Kontakt os allerede i dag på: 9813 8888

Vi tilbyder installation, reparation og udskiftning på følgende ydelser

Installationer

Varmepumper

Luft til luft varmepumper

Jordvarme

Radiatorer

Radiatortermostatventiler

Gasfyrkedler

Afløbsinstallationer

Vejrkompenseringsanlæg

Urstyring

Vil du vide mere?

Vi er altid klar på en snak. For at høre mere, så tag fat på John Østergaard, Serviceleder VVS i Aalborg.

joh@uggerly.dk